Joutsijärven bunkkerit

Talvisodassa puna-armeijan eteneminen pysäytettiin Joutsijärvelle joulukuun 16. päivänä 1939. Neuvostojoukot yrittivät hyökätä itärajalta Kemijärven kautta Suomen länsirajalle. Neuvostojoukot vetäytyivät 15.1.1940 Joutsijärveltä 45 kilometriä Märkäjärvelle (nyk. Sallan kirkonkylä). Suomalaisjoukkojen hyökkäys pysähtyi 19.1.1940 Sallan Paikanselkään ja rintamalinjat pysyivät siellä talvisodan päättymiseen saakka.
betonibunkkeri-joutsijärvi-tavisota.jpg
salpalinja-joutsijärvi.jpg
hunajalammen-virkistyskalastusalue-joutsijarvi.jpg

Salpalinjan betonibunkkerit Joutsijärvellä

Salpalinja on välirauhan aikana rakennettu puolustuslinnoiteketju Suomen itärajalla. Joutsijärven kantalinnoitetut taisteluasemat ovat Salpalinjan pohjoisin bunkkerialue. Alueella sijaitsee viisi betonibunkkeria, joista osa on kunnostettu ja avoinna yleisölle ympäri vuoden. Bunkkerissa on valokuvanäyttely Salpalinjan rakentamisesta ja alueelta löytynyttä sotaesineistöä. Yleisökohteen vieressä on Hunajalammen kota ja luontopolku, jonka varrella löytyy tietoa Joutsijärven sotahistoriasta.

hunajalammen-luontopolku-kemijarvi.jpg

Saksalaisten tukikohta Joutsijärvellä 1941-1944

Saksalaiset perustivat Itä-Lappiin saapuessaan kesällä 1941 tukikohdan Joutsijärvelle. Joutsijärvelle perustettiin mm. lentosatama, sotilaskoti, sairaala, autokoulu, elokuvateatteri ja erilaisia majoitus-, huolto- ja varastotiloja. Alueella oli myös vankileirejä. Vetäytyessään syksyllä 1944 saksalaiset hävittivät parakit ja miinoittivat alueen.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Perustiedot
Aukioloajat Avoinna ympäri vuoden
Yhteystiedot
Sähköpostiosoite info.visit@kemijarvi.fi
Puhelin +358 40 189 2050