Revontulet

Revontulet ovat valoilmiöitä, jotka koostuvat värikkäistä, tanssivista ja vaihtelevista kuvioista taivaalla. Revontulia näkyy sitä enemmän, mitä lähempänä napoja ollaan.
Kemijärvi revontulet 2.jpg
Kemijärvi revontulet.jpg

Revontulien suomenkielinen nimi tulee repo-sanasta eli ketusta. Vanhan kansantarun mukaan revontulet syntyvät, kun kettu juoksee tuntureilla ja hänen häntänsä osuu lumeen. Kosketuksesta syntyi kipinöitä, joka loi värikkäitä valoilmiöitä taivaalle asti. Nykyisin kuitenkin tiedetään, että nämä taivaan tanssivat valot syntyvät, kun aurinkotuulen varatut hiukkaset osuvat Maan ilmakehään, jossa ne törmäävät happiatomeihin ja typpimolekyyleihin. Tämän törmäysreaktion seurauksena syntyy valona purkautuvaa energiaa.

Revontulia voi nähdä monissa eri väreissä ja muodoissa. Joskus revontulet kehittyvät jopa komeaksi näytelmäksi, jolloin taivaalla voi nähdä melko nopeasti muotoaan muuttavat ja eri väreissä tanssivat revontulet. Revontulien yleisimmin nähtäviä muotoja ovat vyö ja kaari, joka kansanperinteessä tunnetaan nimellä Pohjan Portti. Muita revontulimuotoja ovat korona, jossa revontulien alhaalta ylöspäin suuntautuvat nauhamaiset rakenteet näyttävät supistuvan yhteen taivaannavassa, sekä harsot ja läiskät, jossa revontulet ovat himmeästi lepattava hehku.

Taivaalla tanssivat revontulet nähdään vihertävänkeltaisina, punaisina, sinisinä, sekä violetteina. Nähtävien revontulien väri riippuu siitä, mihin atomeihin aurinkotuulen hiukkaset törmäävät. Vihertävänkeltainen ja punainen väri syntyvät törmäyksistä happiatomeihin, kun taas sininen ja violetti väri syntyvät törmäyksestä typpimolekyyleihin.

Yleisestä uskomuksesta huolimatta, revontulet eivät ole ainoastaan talven ja pakkasöiden taikaa - revontulia voi esiintyä taivaalla kaiken aikaa, mutta ihmissilmä näkee ne vain pimeällä. Näin ollen paras aika kokea tuo maaginen ilmiö on pohjoisessa aina syksystä varhaiskevääseen. 

Revontulien esiintymistä ei voi luotettavasti ennustaa ja siksi uskotaankin, että niiden näkeminen tuottaa suurta onnea. Kemijärveltä löytyy kolme karttaan merkittyä revontulien katselupaikkaa: Salmenniemi, Vitsaniemi, sekä taidekeskus Puustellin välittömässä läheisyydessä sijaitseva ranta. Revontulia voi kuitenkin ihailla ihan mistä vaan, mutta parhaiten ne näkee kauempana kaupungin valoista ja paras aika niiden ihailuun on keskiyöllä. Jos sää on kuitenkin pilvinen ja luonnonilmiötä on mahdoton nähdä, poikkea Jaakonkadun Valokammissa ihailemassa Vesa Särkelän otoksia revontulista.

Revontuliennusteen voit katsoa tästä.

Yhteystiedot
Yhteyshenkilö Kemijärven matkailuinfo
Sähköpostiosoite info.visit@kemijarvi.fi
Puhelin +358 (0)40 1892 050
Katuosoite Kuumaniemenkatu 2 A
Postinumero 98100
Postitoimipaikka Kemijärvi