Napapiirin retkeilyreitti

Retkeilyreitti mutkittelee Vilman erämaassa. Sen varrella pääsee tutustumaan moniin luonnonkauniisiin erämaakohteisiin, matkailunähtävyyksiin ja alueen historiaan ja nykypäivään. Reittiin voi tutustua autolla tai jalkautua maastoon merkityille poluille ja maastokohteisiin. Reitillä on laavuja ja taukopaikkoja. Suomulla on tarjolla yöpymispaikkoja ja vuokramökkejä.

Napapiirin retkeilyreitti on automatkailijan unelma keskellä erämaata Sallan ja Kemijärven maisemissa.

Noin 100 km kierroksella, pienten patikointien ja pyrähdysten ulottuvissa on tarjolla aimo annos paikallista historiaa. Reitillä saa kosketuksen elettyyn elämään niillä sijoilla, missä ihmiset ovat asuneet ja hankkineet elantonsa.

Retkeilyreitin testiryhmä starttasi neitsytmatkalle Sallan Lapajärveltä. Isäntä Matin museon isäntä Seppo Leinonen saatteli porukkaa tarinoiden taajuudella. Kokkina Seppo tietää, että mausteet ovat olennainen osa kokonaisuutta. Miehen tarinatkin saivat hökkeensä ja lihaa luitten ympärille. Historian lehdiltä putkahtaneille henkilöille löytyi kasvot ja pääsimme heidän kanssaan ihan tutuiksi.

Kaikilla ei ole kunniaa saada oppaakseen sanaseppoa, ideana kun on kulkea käsikynkkää kuvien ja opasteiden rinnalla. Reitillä etenee Heimo Sovan upea taidesarja, joka kertoo omaa kieltään maalauksin. Jokaisessa etappipaikassa on myös kirjallinen opaste tai kartta.

Tällä kertaa retkeilyreitti alkaa Sallan Lapajärveltä, josta poiketaan Tiikkajaan. Isomaasta kurvataan Vilmajoelle, matkan edelleen jatkuen Sinnamoon ja Suomujärvelle. Riutukan kautta tutustutaan Tonkopuroon ja Suomulle, sekä Räisälän lossikylään, palaten Joutsijärven kautta Lapajärvelle.

Karttataulut löytyvät Joutsijärven kaupalta, Kursusta Lapajärventien risteyksestä, Isäntä Matin museolta Lapajärveltä, Isomaasta Aitaselän tienhaarasta ja Lakijängästä Pilkkavaaran tienhaarasta. Raakulla Aitaselän tienhaarasta, Tonkopurolla Tuulenpesän pihalta, Suomulla Hotellin pihan bussipysäkiltä ja Arctic Circle Hotelilta, sekä Räisälässä lossirannasta.

>>Katso kartalta

Matkan varrella pääsee myös patikoimaan luonnonhelmassa.

Merkittyjä luontopolkuja ovat:

- Lapajärven -reitti n. 10 km, josta 4 km maastossa ja 6 km kylätietä. Opastetauluja myös maastossa ja kylätien laidassa.

Lähdöt: Tasasenkankaalta Pilkkavaara-Lapajärvi tieltä, Isäntä Matin museolta tai Tiikkajasta.

- Tonkopuro Tuulenpesä - Riutukka -reitti 6 km suuntaansa.

- Suomu - Kirppakangas - Tonkoperä Tuulenpesä -reitti 7 km yhteen suuntaan.

- Suomujärvi - Seitakivet -polku 1 km edestakaisin.

Tiedustelut ja opastus päivisin ihmistenaikaan:

Isäntä Matin museoisäntä Seppo Leinonen, puh. 0400 011312

Arctic Circle retkeilyreitti on Sallan yhteismetsän, Sallan kunnan ja Vilman Kilta ry:n toteuttama hanke, joka kuuluu Sallan kyläreittiin.

Yhteystiedot
Etusivu http://www.lapajarvi.fi/retkeilyreitti